čtvrtek 19. března 2015

Lars Kepler - Hypnotizér

Jak oslavit měsíc knihy? Snad a jedině s dobrými knihami. Jednou z takových knih je právě Hypnotizér od Švédského spisovatele Larse Keplera. Za tímto jménem však nestojí muž. Je to pseudonym manželské dvojce Anlexandra Ahndorila a Alexandry Coelo Ahndorilové. Pro vytvoření falešného jména se rozhodli z jediného důvodu, aby si s jejich společným dílem čtenáři nespojovali knihy, které napsali samostatně. A proč zrovna Lars Kepler?  Křestní jméno Lars odkazuje na velice známého švédského spisovatele Stiega Larssona - autora Milenia - ke kterému se chtěli se své tvorbě manželé přiblížit. Příjmení se váže na astronoma Jana Keplera. Společně se rozhodli, že dopřejí čtenářům novou formu napětí ve svých detektivních románech, které ve velice krátké době začaly dobývat svět.
Hned jejich první vývtvor, kniha, o které vám dnes chci říci víc, spatřila světlo světa v roce 2009, byla prodána do více než třiceti zemí a stala se úspěšným bestsellerem. V této knize se také poprvné objevuje hlavní vyšetřovatel Joona Linna, který je více než jedna záhada a tajemství. Postupem času a pár knih dopředu se jeho minulý život začíná čtenáři více otevírat, ale stále ještě netušíte, čím v vším si musel tento tvrdý chlap s finskými předky projít.
Příběh začíná tím, že je Joona povolán na místo činu ve sprchách tělocvičny, kde je nalezen mrtvý muž a u něj doma zavražděn zbytek jeho rodiny, kromě syna, jenž se podařilo zachránit v příšerném stavu a převést do nemocnice. Všichni kriminalisté si myslí, jak jednoduché na vysvětlení to je. Muž pobodal svou rodinu, potom odjel do tělocvičny a tam zabil sám sebe. Joona si tak jistý není, podle něj na místech činu něco nesedí. Při pořádném ohledání činu se zjistí, že první byl zabit muž a teprve potom jeho rodina. Joona si myslí, že vrah měl v úmyslu zabít celou jeho rodinu a proto je potřeba chlapce ochránit a najít jeho starší sestru, která s rodinou již dlouhou dobu nebydlela. Chlapec je ale ve velice kritickém stavu a výslech nepřichází v úvahu, proto si Joona vyhledá uznávaného hypnotizéra Erika Maria Barku, který se ovšem již před deseti lety rozhodl, že s hypnotizováním končí a už nikdy to dělat nebude. Pro záchranu mladé dívky však po dlouhém nátlaku svolí. Nikdo však netuší, co se po tomto činu odehraje a jak veliké to bude mít následky. 
V následujících stranách se setkáváme s minulostí Eria Maria Barky, které by měla objasnit hrůzy, jež se mu právě přihodily, potom co porušil svůj slib. Joona se snaží uchránit starší dceru v bezpečí před vrahem a zároveň zachránit jedinou věc, na které Erikovi záleží. Jeho syna.
Tuto knihu jsem bohužel četla až po Písečném muži, což je zatím poslední kniha od Larse Keplera, která v Čechách vyšla. Obě knihy jsou napsané jinačím pojetím. V této první knize se o Joonovi moc nedovídáme, spíše se díváme na život Erika a neřešíme pouze jeden případ, jak si nejprve myslíme, ale dva. Kniha je samozřejmě skvělá, jen doporučiji přečíst si ji ze série jako první.
Do budoucna nás od Larse Keplera čeká již páté pokračování detektivních románů ze série Joona Linny Stalker. Nemusím říkat, jak se na nejich dílo teším a doufám, že bude stát za to. Opravdu musím uznat, že ze Skandinávie pochází spousta skvělých spisovatelů a jejich detektivní romány jsou jedinečná záležitost, která by neměla chybět ve vašich knihovnách.

0 komentářů:

Okomentovat