středa 4. března 2015

John Green-Paper Towns

Naším již v pořadí druhým příspěvkem spadajícím do nového projektu "Heart for book" je knížka Paper Towns neboli Papírová města. Autorem tohoto světového bestselleru všední doby je mladý talentovaný spisovatel John Green. So let me introduce J. G.!
John Michael Green je americký spisovatel. Proslavil se románem "The Fault In Our Stars"-"Hvězdy nám nepřály", který byl v roce 2014 zfilmován. Avšak jeho úplně prvním, a mým nejoblíbenějším dílem zároveň, je knížka "Hledání Aljašky", za kterou obdržel v roce 2005 Printzovu cenu. Mezi jeho další díla spadá i mimo jiné "Let it snow" nebo "An Anbundance of Katherines" a další.
Vlogová vlna zahltila i Greena a společně se svým bratrem Hankem Greenem vedou již několikátým rokem úspěšný Youtube kanál Vlogbrothers.


Ale teď už k samotnému dílu. Hlavním hrdinou je Quentin Jacobsen přezdívaný "Q", osmnáctiletý chlapec z předměstí floridského Orlanda a Margo. Krásná, nespoutaná, složitá a nikým nepochopená Margo Rothová-Spiegelmanová. Quentin a Margo bývali v dětství velcí přátelé, ale od té doby se hodně změnilo.





Celý děj se odehrává na Floridě a je velmi poutavý, plný groteskních adolescentních scének z typického amerického středoškolského života, které perfektně podtrhují námět celé knihy.V díle jde především o pointu, která je v příběhu skryta a která úzce souvisí s názvem knížky a kterou budete muset pochopit, aby se vám na konci dostalo tak skvělého pocitu naplnění a uvědomění, jako se dostalo i mě. A abych pravdu řekla, tak trochu jsem v tomto díle našla samu sebe, konkrétně v komplikované Margo. Protože když pochopíte pointu a vžijete se do ní, uvědomíte si hodně věcí a kdo ví, třeba se také ztotožníte jako já.

Samozřejmě, je to věc názoru, ale já sama za sebe můžu s klidným pocitem v srdci říci, že tohle je jedna z mála knížek, u kterých budu neskutečně ráda, když se mi znovu dostane do rukou.

A vím, že to možná trochu nedává smysl, ale dál vám příběh vyprávět nemohu, protože bych vám už snáze leccos prozradila. A pokud vás moje dojmy a pojmy zaujaly a chcete vědět víc, nezbývá než se přesvědčit na vlastní kůži, těch 300 stránek vážně stojí za to!




0 komentářů:

Okomentovat