středa 11. března 2015

J. R. R. Tolkien - Pán prstenů

Jako další knihou do našeho projektu Heart for Book jsem vybral třísvazkový román Pán prstenů, který je dnes mnohdy mylně považován za trilogii. Toto dílo všichni určitě znáte minimálně z televizních obrazovek. Doufám, že vás tímto článkem alespoň trochu obohatím. :)
Autorem je celým jménem John Ronald Reuel Tolkien.
Byl to anglický spisovatel, filolog a profesorem na Oxfordské univerzitě. Je držitelem několika prestižních cen a je považován za otce žánru hrdinské fantasy. Světlo světa Pán prstenů spatřil v roce 1954-55 a byl pokračováním úspěšného pohádkového příběhu Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky.


Příběh zde téměř nemá cenu rozebírat, proto ho jen lehce nastíním. Celý děj Pána prstenů (a Hobita) se odehrává v bájném "světě" Středozem. A u Středozemě bych se na chvíli zastavil. Je to kontinent daleko většího světa, který je nazýván Arda. Její obyvatelé jsou lidé, elfové, trpaslíci, enti, skřetové a nespočet dalších nepředstavitelných stvoření. Má svá písma, jazyky.. Jazyky podložil psaním příběhů a vytvořením rozsáhlé historie svého světa. Čímž se stává Středozem výjimečnou.. :)


Hlavním hrdinou je hobit Frodo Pytlík ze Dna pytle, kterému připadne poslání zničit mocný prsten, ukovaný Temným pánem zla Sauronem, na druhé straně Středozemě. A že to je pořádná štreka. Frodo musí skrz mnohá nebezpečí a nástrahy s těžkým břemenem na krku.
V knížce je ale i další dějová linie, boj dobra se zlem, zápas lidské rasy (a nejen jí) o holé přežití ve válce se Sauronem a jeho nekonečnými hordami skřetů (ale i se spoustou dalších bytostí). Střetnou se v nespočtu menších i větších potyček. A i když jde mnohdy o nevyrovnaný boj, naděje umírá jako poslední.

O Středozemi Frodovi, Gandalfovi, Aragornovi, Sarumanovi, Sauronovi a mnohých dalších by se dalo říct mnohem víc, ale o tom už si přečtěte..

Spoustu lidí možná tento žánr moc nezaujme, ale Tolkienův styl vyprávění s pohádkovým nádechem vás prostě vtáhnou do děje. I když jste možná viděli film, určitě doporučuji přečíst si i knížku. Ztráta času to rozhodně nebude.. :D V tomto případě platí dvojnásob, že film se nemůže vyrovnat knížce.



0 komentářů:

Okomentovat