středa 11. února 2015

George R. R. Martin - Hra o trůny

Naší první knihou v našem dalším projektu Heart for Book je kniha od amerického sci-fi a fantasy spisovatele pana Martina, který je držitelem několika prestižních cen za literaturu, Hra o trůny ze série Píseň ledu a ohně. Vystudoval žurnalistiku, ale záhy se začal život jako spisovatel. Jeho první díla udala těm dalším svůj hlavní směr a styl, všechny jeho postavy jsou tak trochu komplikované, stejně jako jsou lidé v reálu, mají spoustu tváří a nikdy o nich nevíte, co přesně udělají, proto vám velice brzy přirovstou k srdci a nedokážete se smířít s jejich brzkou smrtí. 
Hra o trůny byla uvedena do pultů knihoven už v roce 1996. Svou napínavostí, propracovnáním a strhujícími událostmi se dostala do srdcí mnoha čtenářů po celém světě. Je skoro až nemožné, aby jeden člověk, dokázal vytvořit takový svět jako je Západozemí a jeho složitou historii. 
Knížku jsem dostala už před několika lety k Vánocům, přála jsem si ji potom, co jsem viděla první sérii seriálu od HBO (mnozí z vás ho jistě znají). Nedokázalo mi přijít na mysl, že by někdo dokázal vymyslet tak propracovaný seriál, proto jsem hledala jeho zdroj a našla toho bělovlasého autora, který vypadá jako hodný dědeček a přitom má na svědomí tolik smrtí. Stal se z něj jeden z nejvíce milovaných a nejvíce nenáviděných spisovatelů, kteří kdy existovali. Pro mě se stal mistrem a ikonou. Jeho styl vyprávění je opravdu jedinečný a prolínavost mezi jednitlivými ději je neuvěřitelná. 
První kniha není tak zákeřná. Děj se ještě rozvíjí a vy se snažíte dostat pod kůži každému, koho jste právě objevili (a že těch postav je). Začínáte vytvářet spoustu teroii, jak by se to mohlo stát a to ce vám nejvíce líbí. Myslíte si, že rozhodně nesnášíte tuhle postavu a tu další absolutně milujete, pak přetočíte na další kapitolu a zjistíte, že to je všechno jinak. Každičkou novou stránkou pomalu nacházíte další tvář postavy a přitom objevujete krásu okolního světa, který si Martin vytvořil. Svůj talent v popisování využívá ve všem, kromě okolí je schopný vám perfektně popsat na dvou stranách královnin jídelníček nebo jak se připravuje družina na cestu, jak postava umřela.
Pokud byste se v hromadě postav ztratili, můžete se podívat do dodatku, který obsahuje rozsáhlý rozspis významných rodů, kde nejsou nejen jedna rodina, ale jejich vzdálení příbuzní i šlužebnictvo. Jestliže se ztratíte na cestách, při putování postavi, můžete se podívat na rozsáhle popsanou mapu na předních stranách. Martin prostě myslel na všechno. Není se proto co divit, že mu trvá dlouhou dobu, než vyda další knihu.
Hra o trůny se - jak jsem již zmínila - odehrává v zemi jménem Západozemí, kde leží Sedm království, dál zavítáte i do Svobodných měst, jenž se nacházejí za Úzkým mořem. Rozáhlost celého příběhu je taková, že bych ji do jednoho odstavce těžko zformulovala, proto myslím bude stačit, když vám jen doporučím si na tuto knihu najít čas - hodně času. Při čtení této knihy naleznete spoustu dobrých a špatných stránek nás všech. Je nad slunce jasné, že tato sága plná lásky, nenávisti, intriků, zabíjení, podvodů, tajemství a magie vás naprosto pohltí do sebe. 
Na začátek je to sice silný oříšek na přelouskání, ale rozhodně stojí za to. 

0 komentářů:

Okomentovat